Sabtu, 22 November 2014

Mee Goreng Cintan, 3 minit sahaja dengan periuk Noxxa

Assalamualaikum.

Sebagai seorang ibu yang bekerja, sudah pasti kita akan memikirkan apakah sarapan pagi yang hendak disediakan untuk anak-anak sebelum kita berangkat ke tempat kerja. Kekadang waktu kita kesuntukan masa untuk memasaknya sendiri.

Sekiranya anda kesuntukan masa untuk menyediakan sarapan pagi untuk anak-anak, periuk Noxxa merupakan penyelamat anda. Tak sampai 1/2 jam, sarapan pagi telah boleh dihidangkan.


Semalam, Kak Noor masak mee goreng menggunakan mee kering Cintan. Kebiasaannya kita panaskan air terlebih dahulu untuk merebus mee kering ini sehingga lembut kemudian ditoskan. Tetapi dengan menggunakan periuk Noxxa, mee kering terus dimasukkan ke dalam periuk. 3 minit sahaja mee telah masak dan boleh dimakan. Bagi teman-teman di luar sana yang ada periuk Noxxa, Kak Noor ingin berkongsi resepi ini bersama kawan-kawan semua.

Bahan-bahannya:
1 bungkus mee kering Cintan (550 gram – 10 keping)
10 ekor udang saiz sederhana
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos cili
750 gram air
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dicincang
1 senduk nasi cili kering kisar
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-caranya:




1. Masukkan minyak secukupnya dalam inner periuk. Tekan fungsi STIR FRY dan ON.

2. Bila minyak panas, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga bawang bertukar kekuningan. 

3. Kemudian masukkan cili kisar dan masak sehingga terbit minyak. Tuangkan air dan masukkan kicap, sos cili, garam, dan gula dan kacau rata. Bila kuah telah mendidih, masukkan udang dan biarkan sehingga masak.




4. Kemudian masukkan mee kering Cintan dan kacau rata bergaul dengan kuah. 

5. Off fungsi STIR FRY. 

6. Pusing tombol ke arah STEAM. Tutup periuk. 

7. Tekan fungsi STEAM 3x dan ON.



8. Selepas 3 minit, mee cintan goreng telah sedia untuk dihidangkan.





Selamat mencuba.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar