Kamis, 09 April 2015

Sup Tumis Cendawan

Assalamualaikum.

Selalunya kalau badan rasa tidak sihat dan tak berapa selera nak makan, maka suplah menu pilihan yang paling tepat. Dihirup supnya, dan diratah bahan-bahan di dalam sup. Makannya pula semasa panas. Puh... berpeluh selepas tu.




Hari ini Kak Noor nak masak sup cendawan. Dicampur dengan bahan-bahan lain seperti lobak merah, batang sup, dan buah tomato. Cepat dan mudah disediakan. Tumis dan kemudian masukkan cendawan dan bahan-bahan-bahan berkhasiat yang lain. 



Antara khasiat cendawan yang kita sedia ketahui ialah ia boleh mengurangkan kandungan gula dalam darah, dan menambah insulin dalam darah, membunuh beberapa jenis virus yang membawa penyakit berjangkit, dan turut berperanan sebagai agen mempertahankan badan daripada serangan barah, dan dapat membantu meningkatkan sistem imuniti tubuh. 





Bahan-bahan:

200 gm cendawan tiram kelabu/putih (saiz kecil)
1 batang lobak merah – disagat
1 batang sup – dipotong serong
5 ekor udang
1 biji tomato ~ potong wedges
½ kiub bilis
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk lada hitam dan lada sulah
Daun sup 
2 sudu besar minyak untuk menumis 
Air untuk kuah (tak perlu banyak kerana cendawan akan keluarkan airnya sendiri)

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dirancik halus
4 ulas bawang putih – dirancik halus
1 inci halia – dirancik halus

Cara Memasak:
1. Cendawan direndam seketika, kemudian dibersihkan dan ditoskan.
2. Panaskan minyak. Tumis udang diikuti dengan bahan-bahan yang dirancik halus sehingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan air secukupnya, kiub ikan bilis, garam, dan gula. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Bila kuah telah mendidih, masukkan cendawan, dan batang sup. Biar mendidih sekali lagi. Perasakan dengan garam, gula, serbuk lada hitam, dan serbuk lada sulah.
5. Sebelum padamkan api masukkan lobak merah dan tomato. Kacau dan bolehlah ditutup api.
6. Semasa menghidang bolehlah ditaburkan daun sup.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar