Jumat, 27 November 2015

Variasi Mee Leper Goreng (Pedas dan Kicap)

Salam semua.

Just nak kongsi dengan kekawan semua resepi mee leper goreng ini.  Sebenarnya tak pernah makan dan tak pernah masak mee leper ini.  Mee leper ini Encik Hasben beli di pasar tani Setiawangsa, sebungkus RM3.00, produk muslim.   Tak tahu nak panggil mee apa sebab first time baru beli. Disebabkan bentuknya leper, kita panggil mee leper aje.

Sebungkus digoreng pedas dan sebungkus lagi digoreng kicap. Cara masakannya lebih kurang sama sahaja macam mee goreng biasa.  

Okay, kita tak payah cerita panjang-panjang.  Jom tengok kedua-dua resepi mee ini.  Resepi ini memang simple dan mudah.  Anak bujang pun boleh memasaknya.



Mee Leper Goreng (Pedas)
Oleh Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
1 bungkus mee leper - dibasuh dan ditoskan
Sotong secukupnya untuk rencah
1 senduk nasi cili kering
1 biji bawang besar - dicincang kasar
3 ulas bawang putih - diketuk
1 cawan air
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil perencah TUMIX
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya

Hiasan Semasa Menghidang:
Cili merah - dihiris
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng


Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan bawang bertukar kekuningan.
2. Masukkan cili dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan biarkan ia mereneh sehingga terbit minyak. Kalau tidak mahu cili terpercik, tudung kuali.
3. Selepas terbit minyak, masukkan sotong. Kacau dan masukkan 1 cawan air. Masak sehingga kuah mendidih. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, gula, perencah TUMIX, dan garam secukupnya rasa. Kacau dan biarkan kuah mendidih sekali lagi. Sekiranya mahukan mee basah, bolehlah ditambah air lagi.
4. Akhir sekali masukkan mee leper dan kaupbalikkan sehinggal semua bergaul rata.





Mee Leper Goreng (Kicap)
Oleh: Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
1 bungkus mee leper - dibasuh dan ditoskan
Daging - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong wedges
2 sudu besar cili kering kisar
1 biji cili merah - dihiris serong
1 senduk nasi cili kering
1 biji bawang besar - dicincang kasar
3 ulas bawang putih - diketuk
1 cawan air
Kicap manis secukupnya
Kicap masin secukupnya
1 sudu kecil perencah TUMIX
Minyak secukupnya


Hiasan Semasa Menghidang:
Telur rebus
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan bawang bertukar kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan biarkan ia mereneh sehingga terbit minyak. Kalau tidak mahu cili terpercik, tudung kuali.
3. Selepas terbit minyak, masukkan daging. Kacau dan masukkan 1 cawan air. Masak sehingga daging empuk. Sekiranya daging masih belum empuk, boleh tambah air. 
4. Selepas daging empuk, masukkan kicap manis, kicap masin, dan perencah TUMIX, Kacau dan biarkan kuah mendidih sekali lagi. Sekiranya mahukan mee basah, bolehlah ditambah air lagi. 
5. Akhir sekali masukkan mee leper dan kaupbalikkan sehinggal semua bergaul rata. 
6. Sebelum ditutup api masukkan tomato dan cili merah. Gaul rata dan bolehlah ditutup api. 
7. Semasa menghidang bolehlah diletakkan telur rebus, daun sup/daun bawang, dan bawang goreng.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar