Minggu, 31 Januari 2016

Daging Masak Merah Ala Thai

Assalamualaikum.



Semalam masak sup daging tulang lembu. Hari ini masih lagi menu daging. Hari Sabtu lalu semasa Encik Hasben beli tulang daging lembu di pasar tani Setiawangsa, dibelinya isi daging juga.  So bermenu daginglah di hujung minggu ini.




Untuk menu daging hari ini Kak Noor skodeng di blog Mamak Haji Roslan. Pada mulanya plan nak cari resepi daging ala nasi kandar, tetapi ternampak pos resepi Daging Masak Merah Ala Thai di blog Mamak Haji. 




Setulusnya Mamak Haji ini bukan saja terrer dalam masakan lauk-pauk nasi kandar, tetapi juga dalam masakan Ala Thai. Beliau merupakan antara chef idola Kak Noor yang tidak pernah kedekut ilmu dalam bidang masakan. Bukan sahaja bijak dalam bidang masakan, malah senantiasa mengikuti perkembangan masa dan banyak informasi terkini yang diposkan dalam FB yang mendatangkan manfaat kepada semua pembaca. 



Inilah main dish yang berjaya dimasak oleh Kak Noor untuk tengah hari ini iaitu Daging Masak Merah Ala Thai. Menu ini adalah antara faveret anak perempuan bongsu Kak Noor. Kalau ada lauk ini, mahu bertambah nasi.  Lagipun sejak berada di sekolah menengah ini, jarang sangat dia makan nasi. Tak berselera katanya. Mungkin disebabkan keletihan seharian di sekolah dan banyak tumpuan kepada homework yang diberikan oleh cikgu.  So menu hari ini telah membuatnya tidak sabar untuk makan nasi. Tambahan pula ada kicap Enaq, hmm... cukup menyelerakan. 




Terdapat sedikit olahan dari segi penggunaan bahan-bahannya.  Untuk tutorial bergambar mengenai cara-cara memasak menu ini boleh rujuk pos Kak Noor dalam laman FB Jom Masak Bersama Sajian Dapur Bonda.  Selamat Mencuba. 


Daging Masak Merah Ala Thai
Dicuba oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan diperlukan: 
½ kg. daging tempatan 
(Daging direbus menggunakan periuk tekanan) 

Bahan-bahan dikisar dan ditumis: 
2 biji bawang besar merah – saiz sederhana 
3 ulas bawang putih 
1 inci halia 
2 sudu besar cili kering kisar 
2 batang serai – dititik/diketuk

Bahan-bahan untuk sos: 
4 sudu besar sos tomato 
3 sudu besar sos cili 
1 sudu besar sos cili Thai 
2 sudu besar sos tiram 
1 sudu kecil sos ikan 
1 sudu besar sos kicap lemak manis ENAQ 
1 sudu besar jus lemon 
3 helai daun limau purut – dibuang tulang tengah 
Gula dan garam secukup rasa 
1 sudu besar serbuk perencah Maggi Cukup Rasa
1 sudu kecil tepung jagung – dibancuh dengan 1 sudu besar air. 

Untuk hiasan: 
2 biji bawang besar dipotong bulat 
½ biji lada benggala hijau - dipotong kiub 
½ biji lada benggala merah – dipotong kiub 
4 – 5 biji cili padi - diketuk 

Cara-caranya: 
1.   Mula-mula sekali rebus daging dengan sedikit warna merah. Kalau rebus biasa makan masa selama 1 jam lebih. Boleh direbus tanpa dihiris ataupun dihiris daging terlebih dahulu. Sekiranya menggunakan periuk tekanan hanya ambil masa lebih kurang 30 minit sahaja untuk daging empuk. Dalam resepi ini Kak Noor menggunakan periuk tekanan Noxxa untuk merebus daging. Set High Pressure 30 minit. Air rebusan jangan dibuang, dibuat stok untuk memasak. 
2.  Hiris daging yang telah empuk mengikut citarasa masing-masing sama ada dalam saiz kecil atau besar. 
3.  Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisaran sehingga garing sedikit, kemudian masukkan cili kering kisar.  Tumis sehingga pecah minyak seperti kita menumis sambal tumis. 
4.  Selepas terbit minyak masukkan sos cili, sos cili Thai, sos tomato, sos tiram, kicap manis, dan sos ikan. Perasakan dengan gula, garam, dan serbuk perencah Maggi Cukup Rasa. Sekiranya mahu kuah banyak, masukkan stok daging. Masukkan daging yang telah direbus tadi dan kacau rata. Bila kuah telah mendidih masukkan air bancuhan tepung jagung. 
5.  Masukkan daun limau purut, hirisan bawang, cili padi, cili benggala, dan jus limau.  Kacau rata dan biar kuah mendidih sekali lagi.
6.  Tutup api, dan bolehlah dihidangkan bersama nasi panas dan kicap Enaq. 

2 komentar:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.

    Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.

    2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻

    3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:


    ▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.

    Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
    ..................................................................

    ▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.

    Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.

    .................................................................

    ▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.

    Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
    ..................................................................

    ▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.

    Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.

    ...............................................................


    Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    BalasHapus