Assalamualaikum dan Selamat Malam.
Malam ini Kak Noor just nak kongsi resepi Ayam Paprik Ala Thai yang dimasak petang tadi. Telah lama tak masak lauk ala Thai ini. Permintaan daripada anak bongsu. Tapi kekurangan sayur-sayuran. Ayam baru sahaja dibeli oleh Encik Hasben pagi tadi. Cuma ada kacang buncis sahaja. Nasib baik dalam peti ais ada cili benggala, cili padi, serai, dan daun limau purut. Inilah bahan-bahan yang menaikkan aroma masakan ayam paprik ini.
Sempat snap gambar sejurus selepas masak, fresh from kuali.
Bahan-bahannya:
4 keping dada ayam (keel) – dipotong/dihiris kecil
3 ulas bawang putih – dihiris
4 biji bawang merah (bawang kecil) – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
2 labu bawang besar – dipotong gegelang
5 – 6 biji cili padi merah – dititik
2 batang serai – dititik
½ biji cili benggala (boleh pilih hijau/merah/kuning atau campur ketiga-tiga sekali)
5 – 6 helai daun limau purut – dikoyak hujungnya
3 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan sos cili thai
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan/sotong
Sedikit kicap manis
Gula perang dan garam secukup rasa
Air secukupnya untuk kuah
Minyak secukupnya untuk menggoreng ayam
Sayur-sayuran:
10 batang kacang buncis @ kacang panjang
Boleh tambah sayur-sayuran lain seperti bunga kobis,
putik jagung dan lobak merah
Cara-caranya:
1. Gaul hirisan ayam bersama serbuk kunyit dan sos ikan/sotong.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng hirisan ayam sehingga masak. Tos dan ketepikan
3. Tinggalkan sedikit minyak gorengan ayam di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, dan halia hingga naik bau.
4. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak/pecah minyak. Selepas itu masukkan sos cili thai, sos tomato, sos tiram, sos ikan/sotong, dan kicap manis, diikuti dengan isi ayam. Gaul rata.
5. Tuangkan air secukupnya (untuk kuah). Masukkan serai, daun limau purut dan cili pagi. Biar mereneh di atas dapur. Perasakan dengan gula perang dan garam. Kacau rata.
6. Akhir sekali masukkan bawang besar, cili benggala, dan sayur-sayuran. Tambahkan sedikit air sekiranya kuah pekat (bergantung kepada citarasa masing-masing).
7. Masak sehingga kuah mendidih dan bolehlah ditutup api.
8. Siap dihidangkan bersama nasi panas.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar