Minggu, 05 Oktober 2014

KUAH KACANG VERSI BONDA, WARISAN KELUARGA

Selamat Hari Raya Aidil Adha...

Resepi kuah kacang ini pernah Kak Noor muatkan dalam blog SDB sebelum ini. Cuma kali ini Kak Noor gunakan sukatan gram bagi membolehkan ia diikuti dengan mudah.

Mungkin orang lain, lain caranya. Tetapi bagi Kak Noor yang berasal dari Utara, ini adalah resepi warisan keluarga yang selalu dimasak oleh bonda Kak Noor. 
 

Antara bahan-bahan untuk kuah kacang


Bahan-bahan perlu digoreng terlebih dahulu untuk mendapatkan aromanya
 
Pesan bonda, kalau nak kuah kacang yang sedap, bahan-bahannya perlu digoreng tanpa minyak terlebih dahulu untuk mendapatkan aromanya. So... kenalah lebih kerja sedikit ye!

 

Mudah! kacang yang telah siap dikisar
 
Tak nak sembang panjang-panjang, kita terus ke resepinya.

KUAH KACANG UTARA
Oleh:  Sajian Dapur Bonda
 
Bahan-bahannya:500 gram kacang mesin– Kak Noor beli yang telah siap
1 batang serai – dititik
1 kiub ayam
1 keping asam gelugor
4 sudu besar gula perang
Tambahan gula putih secukup rasa
Garam secukup rasa
Sedikit air
Planta + minyak untuk menumis – Lebihkan planta daripada minyak


Bahan-bahan B (digoreng tanpa minyak dan dikisar):
200 gram cili kering
3 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih
20 gram lengkuas - dihiris
10 gram halia muda - dihiris
Kunyit hidup 10 gram – dihiris
1 inci belacan - opsyen
50 gram hirisan serai
Air secukupnya untuk mengisar

Cara-caranya:
1. Bahan-bahan B digoreng dahulu tanpa minyak lebih kurang selama 10 minit. Jangan sampai rentung. Ketepikan sehingga sejuk.
2. Masukkan bahan-bahan B yang telah digoreng tadi ke dalam blender bersama air secukupnya. Blend sehingga lumat.
3. Panaskan planta bersama minyak di dalam periuk. Tumis serai yang dititik. Bila naik bau, masukkan bahan-bahan B. Gunakan api sederhana. Tutup periuk. Masak sehingga terbit minyak.
4. Selepas terbit minyak, kacau rata. Masukkan gula perang+ gula putih, garam, kiub ayam, asam gelugor. Masukkan sedikit air dan kacau rata. Tunggu sampai kuah mendidih baru dimasukkan kacang kisar
5. Masak di atas dapur dengan api perlahan sehingga kuah kacang mendidih sekali lagi. Sekiranya pekat bolehlah ditambah air. 
6. Kuah kacang lebih sedap dimakan setelah semalaman dimasak.
 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar